- 21 aprilie 2018
- de Richard Dorin
- în Ştiri
- Tag-uri ITP
- 3940
Din 20 mai, talonul mașinii va fi suspendat automat odată cu expirarea ITP-ului (Inspecția Tehnică Periodică). Poliţia va reţine actele și plăcuţele de înmatriculare pe loc.
Din 20 mai 2018, dacă sunteți surprinși în trafic cu ITP-ul expirat, polițistul vă va reține talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă și o dovadă FĂRĂ drept de circulație, așadar nu o să mai luați mașina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeți la RAR.
Mașinile înmatriculate sau înregistrate în România pot circula și pot fi utilizate pe drumurile publice din România numai dacă starea lor tehnică este conformă cu prevederile legale în materie, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 81/2000. Mai multe modificări au fost adoptate anul trecut pentru acest act (prin Legea nr. 260/2017), ele urmând să intre în vigoare de la 20 mai 2018, dar există și chestiuni care se aplică deja, de la 1 ianuarie.
Același lucru este valabil și dacă mașina a fost cumpărată/vândută dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare.
Pentru mașinile de uz personal (nu cele folosite pentru transport de persoane sau mărfuri), inspecția se face, în continuare, o dată la doi ani. De la 1 ianuarie însă, cei cu mașini mai vechi de 12 ani trebuie să se supună unor reguli noi: trebuie să treacă de ITP anual.
Tot cu aplicare de la 1 ianuarie 2018, ITP-ul pentru mașinile noi se va face prima dată după trei ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecţii se socoteşte de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente.
Pentru alte categorii de vehicule, OG nr. 81/2000 prevede că inspecția trebuie să se facă astfel:
– autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune – la șase luni;
– autovehicule destinate transportului de persoane și care efectuează transport de persoane în interes personal, care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune – la un an;
– autovehicule utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere – la șase luni;
– autovehicule utilizate pentru învățarea conducerii auto – la un an, cu excepția autovehiculelor utilizate pentru învățarea conducerii auto care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, pentru care periodicitatea este de șase luni;
– autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, remorci și semiremorci având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg – la un an;
– motociclete, mopede, autovehicule cu trei roți și cvadricicluri – la doi ani;
– tractoare având o masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – la un an; tractoare având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg – la doi ani.
Practic, aici nu sunt aduse modificări. E de precizat însă că ITP-ul se va face la un an pentru autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi.